2012. január 26., csütörtök

Mini kelta háromszög (Triquetra) medál + minta (pattern)

A háromszög oldalai 3,5 cm hosszúak.

Ez a gyöngymedál kb. 45 perc alatt megfűzhető, úgyhogy gyöngyöket elő! :-)

Hogyan is épül fel ez a háromszög? 
- Három másik háromszögből , amelyeknek három közös oldala van. Ahhoz, hogy kialakítsuk az oldalakat, mindig 2 gyöngyöt fűzünk fel ezeken a közös "pontokon" (később még részletezem).

A minta (pattern)
A háromszög oldalai összeérnek ott, ahol a "lyukakat" látjátok és a "lyukak" melletti gyöngyök alkotják majd a közös oldalakat.

Mire lesz szükséged?
- gyöngyfűző tű
- gyöngyfűző cérna (damillal eléggé merev lesz)
- kásagyöngy (két színben, ugyanakkora méretben)

A fűzés menete

1. Felveszünk három feketét, összecsomózzuk a szálat, így lesz egy kis körünk. A csomó melletti gyöngyön kivezetjük a szálat (azért, hogy ne a csomónál kezdjük el a fűzést).



2. Peyote technika következik: felveszünk két feketét (leendő közös oldalakat összekötő gyöngyök) és beleöltünk a következő egyedülálló feketébe és így megyünk egy kört (3x2 fekete). Majd gyöngy nélkül beleöltünk a páros gyöngy első gyöngyébe. Ezzel feljebb léptünk és megkezdtük az új sort.




3. A következő sornál felveszünk két sárgát, majd visszaöltünk a gyöngypár második gyöngyébe, azután felveszünk egy feketét, majd ismét két sárgát és így tovább. Amint körbeérünk, ismét továbbvezetjük gyöngy nélkül a szálat az először felvett kettes gyöngy első szemén.







4. Ettől a ponttól kezdve már könnyű dolgunk van. Csak a mintát kell figyelnünk és ügyelnünk rá, hogy a háromszög oldalait elválasztó gyöngyöknél két szemet vegyünk fel. Alaposan vegyük szemügyre a mintát! Ha megfigyelitek, akkor látjátok, hogy bőven elég az első háromszöget nézni, mivel egy-egy sor mintázata oldalanként megegyezik. Tehát nézzük az első háromszög 4. sorát - mit is látunk? --> 1 sárgával kezdődik, de ugye ez egy gyöngypár, mert az oldalösszekötő gyöngyök része, tehát két sárgát kell felvennünk, majd 1-1 szemmel haladunk tovább: 1 sárga - 1 fekete - 2 sárga (ami ismét gyöngypár-azaz ezzel a lépéssel átérünk a háromszögünk következő oldalára). Ha megnézzük a jobb oldali háromszöget (amerre a fűzésünk iránya halad), akkor ott is ugyanezt látjuk a negyedik sorban (a két sárgát már felvettük a sor végén, tehát a második gyönggyel kezdünk): 1 sárga - 1 fekete - 2 sárga (ismét oldalösszekötős gyöngypár --> ugrunk az utolsó háromszögre). Ami a lényeg: az éppen aktuális sor mintája háromszor ismétlődik meg a fűzés során.

Mindezek alapján megfűzzük a háromszögünket. A záró (11.) sornál végig 1-1 szemmel haladunk, az oldalaknál végig feketével, míg a kettes gyöngyöknél  egy szem sárgát veszünk fel a kettő helyett, ezzel létrehozva a háromszög sarkait.
El is készült a medálunk :-)

Ha azt szeretnénk, hogy háromszögünk masszívabb legyen és két részből szeretnénk összeilleszteni, akkor külön-külön megfűzzük a két háromszöget, viszont az egyiket abbahagyjuk a 10. sornál. A két felet összeillesztjük, ha jól dolgoztunk, akkor azt látjuk, hogy az egyik oldalon "hézag" van, a másik oldalon pedig gyöngy. Ezeket a kiálló gyöngyöket kell átlósan összefűzni. Beleöltünk az egyikbe, majd a másik oldalon a következőbe, valahogy így fest a dolog oldalnézetből:
...mint a cipzár :-)
Itt a vége... :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése